Min älskade Ramses

Jag har en liten kisse hemma som tillhör rasen Nebelung. Jag får ofta frågan om vilken ras Ramses tillhör pga hans speciella utseende. ”Han är en vadå, sa du?”. Nebelung är en relativ ung och okänd ras. Som det ser ut idag har jag (än så länge) den enda i sitt slag i Sverige. Det är kort sagt, en långhårig variant av en Russian Blue. Vår lilla Ramses är en otroligt gosig kisse. Han är försiktig men då och då visar han ”framtassarna” och blir lite modig.  Jag blev otroligt fäst vid honom väldigt snabbt, då han har en underbar personlighet. Han älskar att gosa, bli kammad, leka och har även fått ett starkt band med brodern Sion. ❤

Ramses i skogen

Ramses <3

Ramses ❤


 Lite historia

En kvinna som heter Cora Cobb i Denver, USA, fick någon gång i mitten på 80- talet en kull, där en kattunge fick blågrå päls. (Mamman var en svart huskatt, Elsa och pappan Karl, en huskatt med Russian Blue blandning). Cobb blev fascinerad av den den ena kattungens päls och döpte den till Siegfried. Några månader senare föddes en ny kull, denna gång en hona fick en grå, semilånghårig päls. Kattungen döptes till Brunhilde och därmed insåg Cobb att man kunde utveckla en ny ras av dessa två katter. Rasen döpte hon till Nebelung: ”Namnet Nebelung kommer från det tyska ordet för dis eller dimma, Nebel, och en medeltida germanska saga Nibelungenlied och är avsedd att representera kattens distinkta silkeslen blå rock.”( Källa: tica.org). Cobb kontaktade kattorganisationen i USA som hänvisade till en specialist i genetik och där började avelsarbetet.

Siegfried och Brunhilde

Siegfried och Brunhilde


 Rasstandard

Nebelung har en lång, muskulös och slank kropp, med en silkeslen, blågrå semilånghårig päls. Ansiktet är smalt där linjen mellan nos och panna ska vara relativt rakt. Ögonen kan variera mellan gult till grönt och svansen är lång, fluffig som lägger sig över kattens rygg. Rasen är relativt ny, är godkänd i flera länder, TICA, American Cat Fanciers Association (ACFA), World Cat Federation(WCF), Livre Officiel des Origines Félines (LOOF) och i diverse fristående kattorganisationer i Nederländerna, Stor Brittanien, Tyskland, Norge, Belgien, Italien och Frankrike. Trots detta är tillgängligheten ganska begränsad. SVERAK har dessvärre inte godkänt rasen, därmed är vår lille kille en huskatt med stamtavla 🙂

Ramses svans som gärna "krullar sig" över ryggen

Ramses svans som gärna ”krullar sig” över ryggen


 Nebelungs egenskaper

Nebelung är en frisk kattras, har gott ett lynne och mycket tillgiven sin familj. De är mycket intelligenta och lekfulla, vilket vi märker stämmer väldigt bra med Ramses. Dock ogillar de oljud och främlingar….Men vilken katt gör det i första taget? 😛 Pälsen är väldigt lätt att underlätta och fäller väldigt lite, med andra ord en helt underbar kattras, som vi varmt rekommenderar!

Ramses i profil

Ramses i profil


 Var kan man köpa denna ras?

I Skandinavien finns det endast en registrerad uppfödare som håller till i Norge och Ramses tillhör den första kullen. Vill du komma i kontakt med uppfödaren, har hon en facebooksida: Cacao Criadero Cattery. En väldigt trevlig, seriös och tillmötesgående uppfödare! När vi köpte Ramses var allt i sin ordning: vaccinationer, avmaskning, hälsokontroller och ordentliga dokument.


För mer information om rasen Nebelung:
http://www.tica.org/de/meet-the-breeds/item/242-nebelung-introduction
http://en.wikipedia.org/wiki/Nebelung
http://www.moggyblog.com/index.php/2010/07/19/nebelung-creature-of-the-mist
http://cattime.com/cat-breeds/nebelung-cats
http://nebelungchat.com/our-cats/nebelung/nebelung-cat-cora-cobb/?lang=en
http://www.nebelungcats.co.uk/index.php

Vad tycker du? Lämna en kommentar!